Napoleons vita hingst

Kejsaren Napoleons favorithäst, den vita hingsten Marengo. Hingsten följde sin herra över många slagfält över hela Europa.

Under 1800-talet var det Napoleon Bonparte som styrde över Frankrike. Han ville skapa en ny fransk stormark i europa, han var en duktig befälhavare. Han var dessvärre inte en så speciellt duktig ryttare. Napoleon var kanske inte så nogran med sin sitts på hästryggen, men en sak han var noggran med var vilka hästar han satt på. De skulle vara ädla hästar och hans favorit var vita arabhingstar.
Marengo, som skulle bli Napoleons favorit, importerades från Egypten till Frankrike 1799. Då var han 6 år gammal och inte särskillt hög, ändast 143cm. Men Napoleon var inte en särskillt stor ryttare, så det skulle inte vara något problem. Hingsten fick sitt namn efter det stora slaget vid den Italienska staden Marengo. Napoleons och hans arme på 30 000 man, mötte en betydligt större armé från Österike. Det var stora förluster för Frankrike och till och med Napoleon skadedes, utav en kanonkula. Men Marengo böhöll lugnet genom hela striden och blev inte äns rädd när kanonkulan träffade Napoleons ben. Frankrike van slaget och Napoleon döpte sin hjältemodiga lilla hingst efter staden.
Napoleon och Marengo kämpade i många strider tillsammans. Marengo bar honom bl.a. både in och ur Ryssland, det var där Napoleons nederlag började. I Moskva förlorade Frankrike och de utmattade fransmännen började tröttna på allt krigande och vände sig emot honom. 1814 tvingades Napoleon avgå och flyttade till en ö i medlehavet, Elba. Av någon okänd anledning fick Marengo inte följa med utan fick stanna i stallarna i Paris.
Efter bara ett år återvände Napoleon till Frankrike och makten. Han vägrade vara kvar på Elba. Hans värsta fiender England och Preussen tvingade Napoleon ut i krig igen. Han mötte sina fiendearméer vid det stora slaget i Waterloo 1815. Marengo bar åter igen sin herre genom strid trots att han nu var 22 år gammal. När Marengo sårades i strid, byttes han ut mot en anna häst så att han fick vila. Slaget var förlorat redan den eftermiddagen och Napoleon flydde. Engelsmännen lyckades ta honom till fånfa och placerade honom på en ö utanför Afrikas kust, S:t Helena. Där dog han sex år senare.
Marengo däremot fick ett mycket värdigare slut. Han fördes till England där han orsakade stor uppståndelse. En general köpte hingsten och började använda honom inom avel. 1831 dog Marengo, 38 år gammal!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0