Berömda Hästar

Bukefalos

På 300-talet före Kristus levde Alexander den Store. Han var en grym militär ledare och blev historisk genom att ha skapat ett välde med hjälp av sitt kavalleri. Men han älskade sin häst över allt annat. Hästen hette Bukefalos och var en fantastisk hingst.

Legenden säger att det var en hästhandlare som kom med hingsten till kungen, Alexanders far Filip av Makedonien. Hingsten var den ända hästhandlaren hade med sig, men det var en mycket ståtlig hingst, men det var ohanterlig. Kungen skickade fram ryttare efter ryttare för att se om det var någon som kunde rida hingsten. Men ingan av männen fick komma i närheten av hingsten. Men Alexander, som var duktig med hästar tyckte sig veta varför hingsten betedde sig som den gjorde. Han sa till sin far att låta honom försöka. Om han lyckades skulle kungen köpa den, annars skulle Alexander själv köpa hingsten. Kungen kunde inte tro att hans femtonåriga son skulle kunna rida den bångstyriga hingsten.
Alexander hade iakttagit hingsten och sett att hingsten i själva verket var rädd för sin egen skugga, inte männen. När han skulle hoppa upp vände han hingsten mot solen. hingsten som inte längre kunde se sin egen skugga lugnade ner sig och Alexander kunde sitta upp och galoppera iväg. Väl tillbaka möttes Alexander av gapande munnar. Hans far sa att Alexander nog fick skaffa sig ett större rike, Makedonien hade räckte inte till för en sådan man.
Kungen köpte som överenskommet hingsten åt Alexander. Alexander lät döpa den till Bukefalos, som betyder tjur huvud. Bukefalos var med Alexander i varje strid och tillsammans var de oslagbara! Tillsammans erövrade de, de grekiska staterna till Egypten och vidare ända till Indien. Bukefalos bar Alexander tusentals mil hemifrån och Alexander dyrkade hingsten.
När hingsten var drygt 25 år gammal dog han under en strid i Indien. De stred mot stridselefanter och Bukefalos skadades dödligt. Alexander blev förkrossad och lät hålla en pampig begravning för hingsten. Han grundade även en stad döpt efter hingsten, där den dog. Idag heter staden Ghelam. 33 år gammal dog Alexander i Malaria men lämnade efter sig en blandkultur som kallas hellenismen.


// Hanna

Kommentarer
Postat av: Rosanna Zimdahl

sv du trycker på "kalendern" vid nytt inlägg :)

2010-11-29 @ 18:12:57
URL: http://hastdiggaren.blogg.se/
Postat av: Hanna

Tack :)

2010-11-29 @ 20:41:23
URL: http://amateurriders.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0