Dra alla över en kant?

Läste nyss en insändare i tidningen Häst & Ryttare där en kvinna klagade på ponnyaveln. Hon hade nämligen sett på ponnyakuten och tyckte det var dåligt att man bara avlade fram ponnyer efter att de skulle hoppa bättre, samla sig mer och helt enkelt vara bättre, utan att man tänkte på tempramentet. Ponnyer har blivit som fullblod och barn kan inte hantera fullblod, inte äns i ponnyformat, menade hon.
Jag tycker dock detta är att dra alla ponnysar över en kant. Att titta på ponnyakuten och sedan bedömma hur ALLA ponnysar är, är nog inte riktigt rättvist. Självklart är det många ponnysar som inte riktigt har det rätta tempramentet för små ponnyryttare, MEN det finns också de har de. Det finns även de ryttare som utan problem klarar av en hetare häst. Min ponny t.ex är inte alls dum på något sätt, klart att hon är lite bångstyrig nu när hon inte får utskott för all sin energi, men kan man klandra henne? Jag tycker det är fel att dra alla ponnysar över en kant, speciellt om man bara bedömt det efter ponnyakuten. Det är ju uppenbart att de ponnysarna som är med i ponnyakuten har problem som ryttarna inte kan hantera och därför söker hjälp. Men alla de ponnysar som inte är med i ponnyakuten då? Dessutom tycker jag att hästaveln är minst lika fel som ponnyaveln i så fall. Det finns ju minst lika många hästryttare som inte klarar av sina storhästar, som det finns ponnyryttare som inte klarar av sina ponnysar.
Hoppas även att föräldrarna har vett nog att köpa hästar som deras barn klarar av. Föräldrarna har stort ansvar när det är dags att köpa häst, att köpa en ponny som barnet inte klarar av, är som att sälja smöret och tappa pengarna när det gäller tävlingsfronten. Det går inte att komma långt på en häst man inte klarar av. Dessutom utsätter man sitt barn för stor fara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0