Kejsarens favorithäst


I antika rom var hästkapplöpning en populär, men farlig sport. Tre hästar spändes fast till en ranglig vagn. En utav kejsarens kapplöpningshästar, Incitatus, blev hans favorit.

Kejsare Caligula (12-41 efter Kristus) var en ökänd kejsare. Han sades vara sinnessjuk och med tanke på de galenskaper han gjorde kan det ligga något i det. Öknamnet Caligula som betyder "Lillstövlen", fick han när han som barn, gick utklädd som en miniatyrsoldat. Hästkapplöpning var en av de få saker som kejsaren verkligen tyckte om. En kusk, Eutychus, som kejsaren respekterade hade en vacker svart hingst i sitt stall. Hingsten kallades för Porcellus, vilket betyder "Lillgrisen".
I varje kapplöpningstävling deltog fyra olika stall, De Gröna, De Blå, De Röda och De Vita. Eutychus tävlade för De Gröna som var kejsarens favoritstall. Loppen gick inne på arenen mitt i Rom, Cirkus Maximus, och var över sju varv. Redan första gången Porcellus var med i ett lopp fick han vara vänsterhäst. Vänsterplatsen var den absolut viktigaste platsen, eftersom hästen där var tvungen att snävt kunna svänga runt de olika vändpelarna i varje hörn. Eutychus gjorde en riktig chansning när han satte en så ung och orutinerad häst där. Men chansningen visade sig vara ett lyckokast och de vann. Kejsaren blev överförtjust.
Direkt efter loppet gick kejsaren ner till stallet för att ta en titt på den nya underbara hästen. När han fick höra att hingsten kallades "Lillgrisen" blev han bestört och bestämde genast att döpa om hingsten. Hingsten skulle från och med nu Incitatus, som betydde "Snabblöparen". Dessutom bestämde kejsaren att från och med nu var hingsten hans. Eutychus skulle köra honom men skulle ha klart för sig att hästen stod under kejsarens beskydd. Eutychus kunde inte göra något annat än att infinna sig i att kejsaren tog hans häst.
För Incitatus innebar ägarbytet en del förändringar i hans liv. Kejsaren lät bygga ett eget stall åt hingsten gjort av marmor. Krubban var gjord utav elfenben och vattenhon utav guld. Ju knäppare kejsaren blev ju konstigare blev hans gåvor till Incitatus. Hingsten fick till slut ett eget hus med egna tjänare. Han blev dessutom romersk medborgare (vilket en del människor inte fick bli), senator och till och med präst! Incitatus fick även gå på konstiga middagsbjudningar hos kejsaren, där bjöds han på förgylld havre och stekt kyckling!

Kejsaren började även kräva att varje morgon Incitatus skulle starta skulle romarna vara knäpp tysta. Incitatus var tvungen att sova och de som förde minsta oväsen straffades med döden! Till slut tappade romarna tålamodet till sin sinnessjuka kejsare, han mördades av några medlemmar ur hovet. Det sägs att precis innan kejsaren dog skulle han utnämna Incitatus till konsul, den finaste befattning man kunde få i det gamla Rom. För Incitatus däremot slutade historien lyckligt, han fick äntligen återgå till att bara vara häst.




Kommentarer
Postat av: N

fin blogg du har :) allt bra?

2011-01-27 @ 13:43:12
URL: http://blackijacki.blogg.se/
Postat av: Hanna

Tack så mycket :) Jodå allt bra, hur är det själv?

2011-01-27 @ 15:39:26
URL: http://amateurriders.blogg.se/
Postat av: Tova

2011-01-28 @ 08:50:34
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Tova

Suck, råkade skicka iväg! xD



Har läst om Incitatus förut =) Vet även några andra "kända" äldre hästar =)

2011-01-28 @ 08:51:43
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Torsten Johannesson

Det finns inga antika källor som styrker det som påstås om att Incitatus skulle ha blivit medborgare eller senator, eller att han skulle ha hetat Porcullus. Varifrån kommer dessa uppgifter? Uppgifterna om konsulskapet och prästerskapet härrör från Suetonius och Dio Cassius.

2011-07-22 @ 06:30:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0